Кокосово масло (органично)
Кокосовото олио или кокосовото масло е мазнина, добивана от кокосови орехи най-вече по крайбрежията на Индия и Филипините и из цяла Малайзия.
Какво прави кокосовото олио толкова здравословно?Разликата между кокосовото олио и другите масла започва от мастната молекула.
Кокосовото масло е изградено преди всичко от наситени средноверижни мастни киселини, докато кравето масло например е изградено от дълговерижни наситени мастни киселини. Изобщо повечето от мазнините в нашата диета, без значение наситени или ненаситени, растителни или животински, имат за състав дълговерижни мастни киселини. Логично е да си зададем въпроса: "Наистина ли размерът е толкова важен?"
Отговорът е да, понеже тялото метаболизира различните мастни киселини според размера на молекулите им. Установените проблеми, които носят със себе си дълговерижните киселини като завишаване на холестерола и последиците - увеличаване риска от атеросклероза, заболявания на сърцето и др. не се отнасят са средноверижните мастни киселини. Последните се преобразуват в "добър холестерол" (HDL) вместо в "лош холестерол" (LDL).
Кокосовото масло:
- Съдържа между 86,5 до 90 % наситени мастни киселини, 5 до 6% полиненаситени мастни киселини и 1,5 до 2% мононенаситени мастни киселини;
- 45% от състава се пада на лауриновата киселина, 17% на миристиновата киселина, 8% на палмитиновата, 8% на каприловата, 7% на карпоновата и 5% на стеариновата киселина;
- Нерафинираното олио се топи при температура 24-25 градуса Целзий. В буркана то се разделя на два пласта, единият е бял като мас, а другият досущ като вода;
- При нагряване, нерафинираното кокосово масло започва да пуши при 170 градуса Целзий, докато рафинираното при 232 градуса;
- Кокосовата мазнина е една от най-стабилните киселини, която почти не се окислява и е напълно устойчива на гранясване.
- Антимикробен ефект - смята се, че определени мастни киселини съдържащи се в кокосовото масло убиват бактериите Candida;
- Кардиопротективен ефект - смята се, че наблюдаваното увеличаване на HDL холестерола в следствие на продължителна консумация на кокосово масло, води до косвено намаляване на LDL холестерола и така се снижава риска от инфаркт.
Произход: Шри Ланка
Кокосовото олио носи най-много ползи като заместител на наситените животински мазнини в процеси на термична кулинарна обработка. Използвайте го, когато печете, пържите и задушавате. Перфектно е за намазване на меса при печене на скара или грил.
Може да го използвате чисто или смесено към храна.
Ако желаете, можете да разтопите маслото и да използвате получилото се олио за намазване локално върху кожата.