Кекс от царевично брашно, тиква и кокосово мляко
За кекса:
- 300 г царевично брашно
- 250 г сварена тиква
- 3 яйца, размер L
- 200 мл кокосово мляко
- 60 мл оризово олио или шарлан
- Ванилия
- Течна стевия на вкус
- 1 ч.л. сода
- 1 ч.л. лимонена киселина
За крема:
- 250 г сварена тиква
- Ванилия
- Стевия (по желание може и мед)
- По 1 сушена смокиня за всяка порция
Сварената тиква се намачква.
Яйцата се разбиват на ръка, а към тях се прибавят царевичното брашно, тиквата, кокосовото мляко, олиото, стевията на вкус, ванилията. Накрая се добавят содата и предварително разтворената в малко вода лимонена киселина. Разбърква се добре с плавни движения.
Получената смес се изсипва в предварително намазнена форма за кекс (аз ползвах правоъгълна) и се пече в загрята на 180-200°C фурна за около 30 минути (проверявайте с клечка за зъби).
Кексът се нарязва на парчета и при сервирането се гарнира с крем от тиква – сварената тиква се пасира, добавя се стевия или мед на вкус, както и аромат ванилия.
Украсете с нарязана на ситно сушена смокиня за по-голяма наслада.
Кексът е много лесен и не изисква специфични умения в кухнята.
По желание можете да добавите смокини и в самата смес за кекса.
Кокосовото мляко може да се замени с краве или друго мляко, но лично на мен ми допада комбинацията от царевично брашно и аромат на кокос.
Можете да си направите сами кокосово мляко в домашни условия. Нужни са ви 2 чаши кокосови стърготини (неподсладени и пълномаслени) и 4 чаши вода. Сложете водата на котлона до степен завиране, но без да завира. Залейте с нея кокосовите стърготини и ги оставете да се накиснат за 1 час, след което ги блендирайте, докато получите кремообразна смес. Тя се прецежда през тензух / марля и получената течност е кокосовото ви мляко. Останалта в тензуха пулпа можете да използвате при направата на сладкиши.
Време за приготвяне | Грамаж на порцията | Белтъчини | Въглехидрати | Мазнини | Ккал |
50 мин. | 1200 | 51.96 | 277 | 136.8 | 2468 |